Čelične konstrukcijeZahvaljujući engleskom inžinjeru Sir Henryju Bessmeru koji je 1865. godine patentirao postupak za proizvodnju čelika iz rastaljenog sirovog željeza, te time omogućio golem napredak, jeftiniju i masovnu proizvodnju čelika. Danas je čelik sve traženiji materijal u građevinarstvu. Prednosti čelika su brza i jednostavna gradnja, dugotrajnost, jednostavno održavanje, mogućnost jednostavnog dograđivanja.

Čelik je vječno moderan i aktualan materijal. Materijal je današnjice i budućnosti, materijal neograničenih mogućnosti. Zbog svojih izuzetnih tehničkih svojstava danas je tražen i cijenjen materijal, omiljen i kod arhitekata i kod investitora. Nijedan drugi materijal ne nudi istodobno tako elegantne oblike i svojstva s jedne, a s druge strane jednostavnost u primjeni. Pouzdan je  materijal za reprezentativnu i industrijsku gradnju, budući da podnosi velika opterećenja. Posebno je primjenljiv u projektima gdje često dolazi do projektantskih promjena, ili do promjena u namjeni.


Čelična konstrukcija je zbog svojih građevinskih svojstava prikladna za univerzalnu primjenu, nudi kvalitetna i praktična rješenja za objekte svih namjena (industrijski, sportski, trgovački objekti).

Čelična konstrukcija sastoji se od:

  • primarne  konstrukcije
  • sekundarne konstrukcije.

PRIMARNA KONSTRUKCIJA
Primarnu konstrukciju čine nosivi okviri i stabilizacijski elementi, koji osiguravaju stabilnost konstrukcije i  prenose opterećenje na temelje. Na primarnu konstrukciju se primjenjuje pjeskarenje. Zaštićena je osnovnim premazom, čija debljina iznosi 40 mikrona. Završni premaz se nanosi u samom proizvodnom procesu ili za vrijeme montaže. Debljina i vrsta premaza prilagođena je zahtjevima naručioca.

Boja završnoga premaza u skladu je sa RAL paletom boja.

Primarnu konstrukciju izvodimo i u vruće cinčanoj varijanti. U tom slučaju osnovni i završni premaz, iako su mogući, nisu potrebni.

NOSIVA ČELIČNA KONSTRUKCIJA
ima prevladavajuću funkciju preuzimanja opterećenja. Svaki pojedini element konstrukcije ima dostatnu nosivost da može odoljeti silama koje na njega djeluju. Opterećenje konstrukcije prenosi se preko pojedinih elemenata do temelja i preko temelja u tlo.

Nosiva čelična konstrukcija je sustav nosača, koji su sastavljeni iz osnovnih proizvoda valjanja, spojenih tako da osiguravaju prostornu stabilnost objekta.

NOSAČ je organizirana kombinacija nosivih elemenata koji su projektirani, izrađeni i spojeni tako da poluče određenu mjeru krutosti na savijanje ili posmik.

Nosači:

  • kontinuum nosači
    (sastavljeni iz trodimenzijskih elemenata; dužina, širina i visina su približno jednake);
    plošni nosači (sastavljeni iz dvodimenzijskih elemenata; visina elementa je mala u odnosu na dužinu i širinu);
  • štapni sustavi (sastavljeni iz jednodimenzijskih elemenata; debljina i širina elementa su male u odnosu na dužinu).

Reference


Projekti u izradi...

Obrtništo Krivec, podopologački radovi. Pregrada
Izrada i montaža čelične konstrukcije nadstrešnice
montaža panela
West Gate -trgovački centar, Zaprešić
Montaža čelične konstrukcije 6000t
Montaža zidnih panela s pripadajućom limarijom
BID Samobor d.o.o. Skladišno-poslovno-prodajni centar u Zagrebu

montaža podkonstrukcije za prihvat panela
montaža fasadnih i krovnih panela
radionička izrada i montaža limenih opšava, krovne limarije i odvodnje oborinskih voda


SVE REFERENCE